30. juni 2013

Mellom skybrudd og glimt av sol

Det aner meg at vi kommer til å få nok en vanlig norsk sommer i år, selv om noen har ymtet frempå om at den kommer til å bli varmere enn i fjor. Ikke at det skal så mye til, for sommeren i fjor var beinkald! Så mens meteorologene kjører hel-gardering på værkartet med sol, sky og regn, er det å planlegge uteaktiviteter fortsatt for risikosport  regne. Vi belager oss med andre ord på å grille under parasoll i sommer også.
Legg til bildetekst
Selv så opplever jeg å virre litt rundt, uten helt mål og mening, om dagen. - Jeg merker at vi er på vi er inn i juli og at sommer-tempoet begynner å gjøre seg gjeldene. Når høyt aktivitetsnivå har fått bli normalen må det nødvendigvis bli et lite skifte, som tydeligvis ikke alle klarer overgangen til like godt... For hva i all verden skal jeg gjøre med all den ekstra tiden? Jeg aner ikke hva jeg bruker tiden på om dagen, men lite fornuftig ser det ut til å komme ut av det.
En søm midt bak for å få den litt mer figur-nær, istedet for innsnitt. 
Ingen bøker har jeg lest ferdig, men har derimot heller økt stabelen på nattbordet med ytterligere 2 bøker jeg har lyst til å lese. Knapt noe er blitt ferdigstilt på syrommet, der jeg bare roter og har startet flere prosjekter - uten at jeg klarer å bestemme meg for hva jeg skal fullføre. Strikking - mange prosjekter, men ingen av dem er nær noe som minner ferdigstillelse.
Forhåpentligvis blir de ikke liggende urørt gjennom hele sommeren. 
Ikke har jeg blogget heller. For hva skulle jeg nå blogge om? En ting er at jeg ikke har hatt noe å vise frem, noe annet er at jeg heller ikke har hatt noe på hjertet. Det er litt som når vi var barn og hadde brevvenner, eller fikk brev fra venner som var på besøk hos en slektning hele sommeren og som hadde noe nytt og spennende å fortelle om hver dag.
Ferdig forstykke hjelper lite, når hverken rygg eller armer ser dagens lys. 
Mens du som gikk hjemme ikke hadde noe nytt å fortelle, hvorpå det som regel endte med at det ble lengre og lengre mellom brevene. Det er tross alt grenser for hvor lenge det har nyhetens interesse, eller hvor mange ganger du kan skrive om at du har fanget rumpetroll, spilt Ludo med mormor, eller vært på Dansken på Grorud-senter og kjøpt godis.
Silkekjolen kom som regel aldri lenger enn til soverommet før jeg fant ut at den ble for søt....
Til tross for virring, litt små-reparasjoner og justeringer har jeg likevel fått satt meg ned med. Bukser må legges opp, glidelåser skiftes, og noen av mine egne produksjoner går gjennom en makeover eller små justeringer. En kjole jeg syntes ble altfor søt hver gang jeg tok den på meg, og som dermed aldri kom utenfor døren, har nå gjenoppstått som en tunika for å nevne noe.
Kjolen er nå blitt tunika, i håp om at den skal bli litt mer brukt. 
Justering av det røde skinnskjørtet har vært et annet slikt "justerings"-prosjekt som tok en del tid i forrige uke. La meg si dette med en gang: At skreddere takker nei til å sy-om skinnplagg har jeg full forståelse for. Årsaken til dette ligger i de limte sømmene. De er omtrent umulige å lirke opp, og i mange tilfeller ender man opp med å ødelegge skinnet. Noe jeg også gjorde flere steder. Så grundig at jeg var redd jeg hadde ødelagt hele skjørtet.
Stygge hull i skinnet holdt på å sette en stopper for hele justeringen. 
Søm i skinn
Jeg har nå sydd 4 skinnskjørt, hvor jeg opplever at jeg nå endelig begynner å få dreisen på det. En del læring har jeg med meg fra disse "eksperimentene", som jeg gjerne deler her:

  • Riktig lim er alfa og omega. Det bør være et tynt lim, så du unngår at det klumper seg. Dette var erfaring fra første skjørtet jeg laget. - Vanskelig å rette opp etterpå. Selv foretrekker jeg et tekstil-lim som også kan brukes på skinn. 
  • Skinn vier seg ut. Det kan derfor være en fordel å lage plagget litt lite, da det fort kan bli for stort dersom du lager det passe i utgangspunktet. - Læring fra det røde skjørtet som ble for stort etter kort tids bruk.
  • Foret bør syes litt større enn plagget, da dette ikke videre seg ut. Læring fra brunt skinnskjørt hvor foret var litt trangt og måtte justeres i sidesømmer.
  • Skinn er til tross for at det er røft og slitesterkt, et sart materiale. Det skal veldig lite til før man ødelegger skinnet. Det kan sammenlignes med den fineste silke. Det bør gjøres riktig på første forsøk, ved oppsprett risikerer du fort stygge sår eller huller i skinnet. 
  • Bruk en (ny) skinn-nål, og litt større sting enn du ville bruke på tekstil og evt. bruk av et tynt papir ved søm direkte på den blanke siden av skinnet, da skinnet suger symaskinfoten fast. Hvorpå maskinen blir stående å tygge- lage hull i skinnet. 
Skjørtet har nå fått en smalere silhuett, etter at jeg sydde det inn, og sitter også langt bedre .
Til slutt vil jeg likevel tilføye at skinn har blitt ett av mine favoritt-materialer, muligens fordi jeg har stor sans for kombinasjonen av det røffe skinnet mot f.eks. myk strikk. - Også synes jeg det lukter så fantastisk godt mens jeg holder på å arbeide med det.
Jersey-toppen bød på litt større utfordringer enn jeg hadde forventet,  men mye av det var selvforskyldt. 
Toppen
Toppen vist på bildene over var egentlig en ganske enkel søm på noen timer. Det kunne ha gått mye raskere dersom jeg hadde klippet den i riktig størrelse, og ikke 2 nummer for stor til å begynne med. Samtidig strevde jeg med å finne en løsning i halsen, da denne tilsynelatende utvidet seg mer for hver gang jeg forsøkte å finne en løsning for halskanten. Løsningen ble ingen kant, men en smal strikk på innsiden. - Ikke helt fornøyd, selv om fargene er nydelige.
Nedtellingen har begynt....
Sommerferien
Sommerferien er fortsatt et stykke unna. Barna ønsker ikke lenger å dra på ferie med gamlingene og har egne planer. Eldstemann er straks på vei over "dammen", for å tilbringe 3 uker i USA sammen med kompiser. Jeg har minnet meg selv på at det ikke er min bekymring som holder flyet oppe, eller som holder ham skadefri, - og har bestemt meg for å kun håpe og ønske at han får en fin ferie. Jeg kan knapt la være å sove de neste 3 ukene i ren bekymring for en voksen gutt....eller?
Fra Chinque Terre
Designerspiren har mere jordnære camp- og leirplaner,  - det vekker gode minner tilbake til en tid hvor man var; ung, singel og uten forpliktelser... Barnas feieplaner har dermed medført at vi i mangel av hundepass har måtte vente litt med vår ferie i år. Selve ferien begynner omsider å falle på plass, etter å nærmest ha blitt glemt! Det ligger an til flere vin-gårdsbesøk, noen dager i Chinque Terre og til slutt noen dager på den franske Rivieraen.- Når jeg tenker etter tror jeg vi gamlingene skal klare dette fint uten barna. 3 uker igjen til ferie, nedtellingen har begynt.

Faktaboks 
Design: eget
Materialer: 0,55 m jersey i viskose +?
Fra lager: Nja
Farge: Beige,med mønster i rødt og sort
Kjøpt hos: Lillestrøm Sysenter
Tilbehør: 0,6 m strikk
Størrelse: 36

23. juni 2013

Sankthansfeiring - eller kanskje ikke?

Sankthansfeiring er det blitt så som så med denne helgen, da den har som så mange andre helger har blitt borte i det jeg kaller practicalities: handling, klesvask, sjåførtjeneste for en tenåring for å nevne noe. Så tettpakket har den vært at jeg utbrøt " jeg har ikke rukket å gjøre noe morsomt", da jeg våknet natt til søndag. Jeg var fullt overbevist om at det var mandag... Lettelsen var stor når jeg kom på at det var søndag.
Selskapsjakken?
Søndag formiddag ble følgelig benyttet til noe hyggelig, nemlig tid foran symaskinen. Den oransje dupionsilken som kom sammen med den omtalte og kostbare affæren fra Siden Carlsson, kom egentlig med ved en tilfeldighet. Mens jeg sto og røsket i døren utenfor butikken la jeg merke til at sommefuglstoffet hang ved siden av et oransje stoff, 2 stoffer som matchet hverandre godt. - Og jeg er veldig svak for ting som matcher! Så når jeg først var i gang med mailutvekslingen forhørte jeg meg samtidig tilfeldigvis om den oransje silken som hang ved siden av sommerfuglstoffet.
Cerise-rosa på innsiden. Sammen med det oransje ble det en spennende kombinasjon. 
Når jeg fikk høre at stoffet var cerise-rosa på innsiden var jeg langt fra sikker på om det var det rette, men etter å fått bekreftet at det oransje stoffet hang til høyre for sommerfuglene når du sto utenfor butikken ble jeg sikker nok til å be om en meter... Og jeg ble ikke skuffet!
En søm på innsiden av bellegget er med på å holde det på plass. 
Den opprinnelige planen var å sy en bolero,- jeg hadde kun kjøpt 1 meter med herligheten. Etterhvert som jeg vurderte modeller endte jeg opp på en litt lengre modell. Så lenge jeg droppet krager etc hadde jeg fortsatt rikelig med stoff. Resultatet ble dermed en helt enkel modell med 3/4 lange ermer, og uten krage. Når jeg var innom Lillestrøm sysenter for å kjøpe forstoff til kjole og jakke ble det avgjort at jakken skulle være uforet. For selv om cerise-rosa ikke er en farge jeg har brukt siden 80-tallet, (da kombinert med veldig høyt og stivt hår), så syntes vi at baksiden på stoffet var for fint til å gjemmes bak et forstoff.
Enkel i snittet. Litt lenger enn først planlagt, men ok for nå. 
Jakken var egentlig veldig enkel å sy. Få utfordringer, annet enn noen få tilpasninger i sidesømmer etc. Den største "nøtten" var egentlig hvordan jeg ville lukke den, med en hempe eller med knapper. Og i så fall hva slags knapper? Et par oransje blanke knappet, egentlig innkjøpt til noe helt annet ble løsningen på "nøtten".
Knappene passet fint til silken. 
Resultatet
Jo da, jeg er fornøyd. Jakken er enkel og feminin - og stoffet er helt fantastisk! Jeg vurderte å gjøre den litt kortere, noe jeg muligens kommer til å gjøre på sikt, men beholder den slik den er inntil videre. Jakken er nå et fint supplement til den lille sorte m.m.. - Sommerfuglkjolen har jeg allerede rukket å bruke. Den var selvskreven på designerspirens avslutningsseremoni med høytidelig vitnemålsutdeling, som var både flott og rørende. Designerspiren hadde selvfølgelig rukket å sy sin egen kjole til denne anledningen.
Kjolen er allerede brukt, nå venter vi bare på en anledning til...
Hvor mange kjoler har du?
Når husbonden spør meg om hvor mange par brune sko jeg egentlig har, pleier jeg å svare med: Hvor mange driller har du? Samtalen pleier å avsluttes i stillhet der og da, før vi går videre til hvert vårt. Noen av dere har lurt på hvor mange kjoler jeg egentlig har, og svaret på det er mange. Telle dem har jeg ingen intensjon om å gjøre. - Jeg er en utpreget skjørte- kjolejente og bruker helst bukser unntaksvis. En tidligere kollega utbrøt forbauset en dag jeg stilte med jeans på jobben; Herlighet jeg trodde ikke du hadde jeans! Jeg kunne opplyse henne om at det faktisk ikke var første gang jeg hadde brukt jeans på jobben, hun hadde bare ikke vært på jobben akkurat den dagen.
Sommerfuglstoffet fra i fjor får en ny sjanse. 
Det aller meste av det jeg lager blir godt brukt. - Selvsagt har jeg som alle andre mine favoritter, - mens noe av det jeg lager faller helt igjennom. Det jeg ikke er fornøyd med ender enten opp med et nytt hjem, blir brukt som detaljer i noe nytt jeg lager, eller blir lagt i haugen over prosjekter som må syes om. Sommerfuglkjolen fra i fjor sommer er et slikt eksempel, hvor stoffet var nydelig men hvor modellen ble helt feil. Denne ligger nå snart i bare biter klar til ny innsats på sybordet. Hva det blir,- det er jeg ikke helt sikker på ennå. Det eneste jeg er sikker på er at planer er til for å endres på, og at den første ideen ikke alltid er den beste.
Flott himmel, regnbuen gjemmer seg vakkert i bakgrunnen. 
Fortsatt god søndag og Sankthans. :)

Faktaboks 
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 1m dupionsilke
Fra lager: absolutt ikke
Farge: oransje og cerise-rosa
Kjøpt hos: Siden Carlsson, Stockholm
Tilbehør: 2 knapper, vliseline
Størrelse: 36

16. juni 2013

Sommerfugler, helt normal galskap og tollproblemer

Historien starter i Stockholm. På jobbtur til den Svenske hovedstaden hadde jeg på vei til kontoret vårt, lagt ruten om Drottning gatan. For de som ikke er kjent i Stockholm, kan jeg opplyse at dette handlegaten med stor H. I den samme gaten er det også en stoffbutikk, Siden Carlsson, hvor jeg har gått på en liten smell mer enn en gang. Og slik kunne det gått denne gangen også. (Dette endte egentlig ganske dårlig) - Jeg var nemlig såpass tidlig ute at butikken ikke hadde åpnet ennå. Da jeg så at det var betjening innenfor, sto jeg og røsket i døren i håp om å slippe inn, men den gang ei. -  Jeg så antageligvis ganske forrykt ut der jeg sto.
Silkestoffet som slo "knock out" på all fornuft. 
Litt små-desperat var jeg nok også, for i vinduet hadde jeg nemlig fått øye på et silkestoff med sommerfugler.   - Attpåtil i oransje! Omtrent på samme tid ble jeg oppringt og etterlyst, og selv om jeg gjerne skulle ha sagt at jeg var "fremme på kontoret om en liten time", skjønte jeg at løpet var kjørt for denne gang. Men planla samtidig å stikke litt tidligere fra kontoret på vei til flytoget. Joda, dette burde gå fint. - Inntil jeg forsto at mitt reisefølge på vei hjem ikke hadde noen planer om å ta flytoget, men taxi direkte ut til flyplassen.
Oransje silke og silke med sommerfugler, kombinasjonen jeg ikke klarte å glemme. 
Jeg er ny i jobben og har i liten grad flagget søm-hobbyen, spesielt ikke etter opplevelsen jeg hadde når det ble kjent at jeg strikket. Min leder vet at jeg syr litt, da jeg i det første jobbintervjuet ble spurt om hva jeg gjorde på fritiden. I et halvt sekund vurderte jeg å være politisk korrekt å si at jeg elsker å trene, er supersporty, men slo det raskt fra meg. Det skulle ikke så mange kontrollspørsmål til for å avsløre at periodisk yoga-trening, og turgåing med en hund som drar feil vei i båndet neppe ville kvalifisere som sporty. Så jeg fortalte følgelig at søndagene blir tilbragt foran en symaskin. Men likevel å skulle si til sjefen at jeg heller dro alene med flytoget fordi jeg skulle innom en stoffbutikk, - det var helt uaktuelt!
Kjolen er helforet i et viskosefor, da silke crepe satinen var litt gjennomsiktig. 
Helt normal galskap
Mens jeg kjempet med en liten indre krise, fant jeg at nest beste løsning var mail og telefon til Siden Carlssson den kommende dagen. Som sagt så gjort, hvorpå jeg ble belønnet med både raskt og positivt svar. De hadde nok stoff igjen til undertegnedes behov i tillegg til et oransje stoff som hang ved siden av. Svinedyrt, men nå hadde jeg bestemt meg. Sommefuglkjole skulle det bli! En påfølgende hektisk mailutveksling fant sted den neste dagen hvor bredde, kvalitet osv ble diskutert. Der hvor jeg var i tvil oversatte jeg via Google translate, sommerfugl heter nemlig fjäril på svensk.
På ermene la jeg inn en liten fold for å få gjøre den litt mer feminine i fasongen.
Tull, gebyrer og toll
Betalingen bød på litt plunder i nettbanken, banken hadde nemlig satt på krav til aktivering av utenlandsbetalinger, men etter 30 min ventetid på telefon løste også det seg. Så var det bare å vente. - Og etter en uke kom brevet fra posten som ville ha opplysning om hva som var inne i pakken for å kunne fortolle den. Bortsett fra at jeg så at det kunne være duket for misforståelser om jeg opplyste til Tollvesenet at pakken var full av stoff, så hadde gebyret som posten tok for fortollingsjobben irritert meg mer enn en gang. Jeg fant derfor ut at jeg like gjerne ville gjøre fortollingen selv. "Hvor vanskelig kunne det være liksom".
Ikke for nybegynnere. 
Det første hinderet lå at Tollvesenet har åpningstider som ikke er beregnet på folk som jobber 8 til fire. Jeg dro fra jobben litt tidligere, lå på hjul i den grad det er mulig en fredag ettermiddag, og kom frem heseblesende 10 min før stengetid. Etter å ha oppdaget at jeg faktisk også måtte betale toll på portoen - så måtte jeg betale et gebyr for å gjøre fortollingen selv, og som bonus fikk jeg et straffegebyr fordi jeg måtte betale en giro som hadde nok et gebyr må man vite, og fikk igjen et ekstra gebyr fordi jeg betalte denne med feil bankkort! (Ikke DnB). Med andre ord, om jeg hadde latt posten gjøre jobben hadde det blitt billigere enn å gjøre det selv! - Eller så kunne jeg for samme beløp nesten kjøpt en flybillett til Stockholm og unngått alt toll-tullet!
Kjolen, en sikker variant.
Kjolen
Endelig var stoffene fremme. Livredd for å klippe feil i det som hadde utartet seg til å bli årets (håper jeg) dyreste stoff-kjøp, valgte jeg å kjøre safe med en modell som jeg stort sett alltid lykkes med. - Denne gangen husket jeg til og med å sy i ermene. Det oransje stoffet er allerede klippet og klart, og blir forhåpentligvis prikken over i-en til sommerfugl-kjolen. - Forhåpentligvis så blir det tid til litt mer søm i ukene som kommer.

Resultatet
Ja, jeg må si meg fornøyd. Denne gangen har jeg ikke klippet forstykket i 2 deler som jeg pleier. Det ga meg litt ekstra utfordringer med hensyn til passformen, men jeg synes jeg har klart å justere det greit i sidesømmene. Selv om jeg hadde et stort utvalg av bånd etc for hånden som kunne passet til stoffet, så valgte jeg å droppe biser, rysjer og kanter da jeg ville at mønsteret skulle være det bærende i kjolen. For å få litt mer svung dro jeg litt i kanten nederst når jeg la den opp på maskin. Alt i alt, så synes jeg den er riktig god til en sommerdag, selv om den ble litt dyr.
Sommeren er på god vei inn i hagen. Drivhuset er allerede i god gang med salat , urter og reddiker.
Tomatene kommer vel først i juli?
Snart sommerferie
Denne våren har gått fort. Travle dager på jobb og et jobb-bytte har sørget for få pauser. Ikke at jeg klager, for det har vært mange spennende utfordringer underveis. Men av en eller annen grunn kommer sommeren litt brått på i år. Vanligvis har jeg i mye større grad nedtelling, denne gangen har jeg nesten glemt sommerferien. Heldigvis hadde jeg bestilt flybilletter til husbonden og undertegnede, men glemt å tenke på hvor vi skulle bo, etc. I dag ser det heldigvis ut til at første vingårdsbesøk i Piemonte er i boks. Jo da, det blir nok sommerferie her også. Godt kledd for det kommer jeg i alle fall til å være. Fortsatt god søndag..
God mat og drikke hører med til ferien. Det ser det ut til at vi skal få til her. :)
Faktaboks 
Design: Burda 7628, Miss petit
Materialer: 1,8 m silke crepe satin, og 1,2 m forstoff
Fra lager: absolutt ikke
Farge: vinterhvit med oransje sommerfugler
Kjøpt hos: Siden Carlsson, Stockholm
Tilbehør: 1 glidelås 55 cm
Størrelse: 36

13. juni 2013

Hagetreff med Arne og Carlos

Jeg hadde litt problemer med å skjule min begeistring da jeg oppdaget at vi på min nye arbeidsplass hadde et samarbeid med Arne & Carlos. For å toppe nyheten om samarbeidet, så skulle de to herrene komme på besøk i forbindelse med et arrangement på arbeidsplassen. 
Noen var litt vel opptatt av gjestene.
Jeg oppdaget ganske raskt at min reaksjon kom litt uventet på kollegene. Vi driver nemlig hverken med strikk eller garn på min nye arbeidsplass, og det ble tydelig at dette ikke var stedet hvor jeg ville finne noe stort fellesskap i strikk og håndarbeid. Akkurat der og da tror jeg ikke at jeg kunne ha følt meg rarere enn om jeg hadde hatt et tredje øye plassert midt i pannen. Jeg holdt følgelig klokelig munn om antall produserte strikkedukker og rosa påskekaniner.
Inspirasjon mellom 2 permer. I alle fall hagelektyre
Dagen kom, og endelig kunne jeg møte mennene bak strikkedukker, julekuler, påskekaniner, og nå til sist en hagebok. Designerspiren hadde vært veldig klar på at jeg ikke fikk dra med meg strikkedukker eller annet strikketøy, det fikk være måte på å være fan. Hun hadde lest om en hvordan strikkeduoen hadde møtt på en dame som hadde fortalt dem at hun hadde stått utenfor huset deres og luktet at de stekte vafler. – Der gikk grensen fikk jeg vite, sammen med det å ta med seg strikkedukker på jobb!
Nye strikkedukker er med, nå som hippier i hagestil.
Uten strikketøy klarte jeg antageligvis likevel å formidle entusiasmen for guttas kreasjoner som raskt dro frem «håndarbeid fra hagen», signert med en hyggelig hilsen. Det viste seg, - ikke overraskende, at dette var verdens hyggeligste fyrer. De kunne også røpe at en ny bok kommer allerede til høsten med spennende tradisjonsstrikk, selvsagt med Arne & Carlos vri. Jeg gleder meg allerede. – Men nå blir det sommerstrikk, kanskje litt hagevin (Arne & Carlos) og en aldri så liten hagemus eller hippie på pinnene. Hva er vel mer naturlig sommerstrikk?
Mulig Magnus hagemus blir å se i hagen hos oss også?

9. juni 2013

Faktisk litt retro

Denne kjolen er en kopi eller etterligning av noe designerspiren og jeg nærmest snublet over på vår ferd på Upper East side. Kjolen som sto utstilt i vinduet var et blikkfang, og til alt hell var butikken stengt! For å forklare "hellet", så ble det ved nærmere øyesyn klart at dette etter alle solemerker var en butikk som hadde resultert i et svidd kredittkort. Og følgelig gjort et uforholdsmessig stort innhugg i et begrenset reisebudsjett.
Blomstrete sommerkjole i en deilig bomulls-kvalitet.
Heldigvis hadde jeg et reisefølge som minnet meg på at det ikke var aktuelt å for henne kutte ut mat i bytte mot nye sko eller kjole til mor. - Så, løsningen på den saken var at jeg så diskret jeg kunne tok et bilde av blikkfanget, og la turen til Mood Designer Fabrics den påfølgende dagen. Selvfølgelig hadde de ikke det samme stoffet som jeg hadde sett kjolen i, og etter å ha dratt frem et ukjent antall rød-blomstrede bomullsstoffer led jeg av akutt beslutningsvegring.
Originalen, eller inspirasjonskilden om man heller vil...
Heldigvis er betjeningen på Moods serviceminded, og kom meg til unnsetning ved å plukke ut et stoff sammen med designerspiren. Uten hjelp hadde jeg antageligvis endt opp med noe mer tradisjonelt, jeg var nemlig litt ambivalent til det stoffet de andre hadde valgt. Jeg syntes det var litt for retro. Nå var det 3 mot en, og uten gode argumenter sluttet jeg meg til flertallet. - Jeg ville nødig argumentere med at "dere er så unge og kule at dere ikke hadde peiling på hva som passer til en voksen dame...". Så voksen ville jeg ikke være
Litt retro-inspirert. 
Denne gangen visste jeg eksakt hvordan modellen skulle se ut, problemet var mønsteret. Til alt hell fant jeg et godt utgangspunkt i arkivet av gamle mønstre, hvor jeg kom over en passende modell fra Butterix. Jeg hadde aldri brukt mønstret før, men krysset fingrene for at passformen i alle fall var bedre enn på mønstre fra Simplicity.
Sydd i 8 deler for å sikre mye vidde i skjørtet.
Ermene
Dette var i utgangspunktet et kjolemønster i 7 deler, som på enkelt vis kunne endres til 8 deler for å matche utgangspunktet. I tillegg tegnet jeg på en liten arm, som en del av kjolen, fremfor å lage isydde ermer. Jeg kunne med fordel ha tegnet ermene litt lengre, men det var noe jeg først oppdaget etter at kjolen var klippet. For å bøte på manglende lengde på ermene skonerte jeg med et kantebånd, så kunne jeg bruke minimalt av lengden på ermene til oppleggskant.
Opplegget på ermene ble tråklet før de ble sydd på maskin. Enkelte ganger er det verdt den ekstra jobbe. 
Stoffet, en kraftig vevet bomull, hadde en del stretch i seg. Dette gjorde stoffet både godt å arbeide med, samtidig som det er en fordel med hensyn til komfort ved bruk. Mønsteret fra Butterix viste seg å være et greit utgangspunkt, selv om det krevde mye tilpasninger før jeg opplevde at kjolen satt godt rundt overkroppen og livet.
Jobben blir mye enklere når man ikke forer. Da syr man kjolen bare en gang!
En annen fordel ved et så kraftig stoff og god kvalitet er at det ikke er nødvendig å fore plagget for at det skal sitte eller falle pent. Overlock sømmer gjør også sitt til at innsiden blir pen, selv om det kun er syersken eller brukeren av kjolen som ser dette.
Glidelåsen ble lagt 3-4 cm under kanten for å slippe å ha den under armen. 
Krave og glidelås
Den neste detaljen var kraven som var relativt enkel å lage til, basert på enkle mål og en viss formening om hvor stor jeg ønsket at den skulle være. Jeg ser ut fra bildene av "originalen" at kraven egentlig skulle vært litt lengre. For en gangs skyld har jeg nok stoff til å lage en ny krage dersom dette skulle utvikle seg til å bli et irritasjonsmoment. En litt annen løsning enn det jeg pleier å benytte meg av ble valgt for glidelåsen, da jeg ikke ønsket å sette denne under armen. Da kjolen ikke er foret kan glidelåsen irritere litt når den er plassert i siden. Glidelåsen ble da satt i ryggen, samtidig som jeg ikke lot den gå helt opp, men lot det være igjen 3-4 cm. Dette lot seg fint gjøre da halsåpningen var mer enn romslig nok til å tre hodet igjennom.
Mye vidde i skjørtet var et av kriteriene for modellen, som er klippet i 8 deler i kjolen. 
Resultatet
Kjolen fikk et annet inntrykk som følge av det retro-inspirerte mønsteret. Om jeg angrer på at jeg endte opp med dette stoffet fremfor det jeg selv holdt en knapp på? Så absolutt ikke! Jeg angrer heller ikke på at vi droppet butikkbesøk i Upper East side og endte opp med stoff til litt over 100-lappen istedet for svidd kredittkort. (Glidelåser koster ca 1-2 dollar og kan nesten ikke regnes med som en utgift i denne sammenheng). Og om jeg tror kjolen kommer til å bli brukt i sommer? Absolutt! Retro eller ikke..
Etter å ha svingt rundt på plenen er hammocken et greit sted  å  lande.
Nøden lærer og alt det der..
Av og til strekker hverken tid eller lommebok til. For designerspiren var det en kombinasjon av slunken lommebok og et praktisk problem som var utgangspunktet for denne prøvedukken. Hun er nemlig så midjesmal (om det kan kalles et problem) at selv når vi justerte inn prøvedukken max som er en str S, så ble det for stort for henne. Løsningen ble en av husbondens gamle gensere og duct-tape. Etter en rull med teip og noen runder rundt den smale midjen hadde vi laget en avstøpning og modell av designerspiren. Teip-modellen ble klippet opp midt bak før den ble stoppet ut med avispapir, før den ble lukket. - Den er forøvrig allerede tatt i bruk. Smart hva?
Duct-tape avstøpning og prøvedukke.
Faktaboks
Design: justert Butterix B5782 med litt egne mønstre for ermer og krave
Materialer: 100 % bomull
Fra lager: nei
Forbruk: 1,8 m bomullsstoff
Tilbehør: glidelås 55 cm, vliselin til krave, og belegg
Farge: rød, hvit og sort
Kjøpt hos: Mood Designer Fabrics, NY
Størrelse: S/36

2. juni 2013

Det krøller fortsatt

Det er selvsagt linen jeg referer til. Den krøller og utvider seg og lager uorden i sysakene. Helgens prosjekt ble klippet samtidig med linjakken i samme kvalitet, da de kom ut av samme stykke stoff. En ting var å finne motivasjon til å ferdigstille jakken som lå på sybordet når jeg kom hjem med favnen full av nye og spennende stoffer som det fristet sååå mye mer å begynne på.

Linkjolen er sydd etter samme modell og som en kopi av en jeanskjole.
En annen ting var å skulle forlenge det nesten samme prosjektet. Med andre ord, det å finne motivasjon til å ferdigstille kjolen satt enda lenger inne. Mye av det skyldtes også den dårlige erfaringen med linen når jeg sydde jakken. Og nå skulle jeg altså sy ferdig en kjole i den samme "håpløse" kvaliteten?
Linjakken ble klippet samtidig med kjolen for å få mest mulig ut av stoffet. 
At jeg ikke var innom syrommet en eneste gang i løpet av forrige helg, skyldtes ikke bare det fine været. Prosjektet som lå klart fristet ikke å skulle gi seg i kast med! - Det måtte et heftig regnvær til for å drive meg ned i syrommet igjen, da en rask kikk ut av vinduet i dag varslet om at det neppe ble en ny dag i hammocken med strikketøy. Utstyrt med kaffe og musikk på iPoden var det bare å gyve løs på elendigheten.
Foret var allerede gjort ferdig. Det var avgjørende!
For alternativet å kassere hele prosjektet føltes helt feil. Selv om stoffet ikke er av den kostbare sorten, (kanskje der problemet lå?), så lå det mye arbeid i klippingen. I tillegg hadde jeg allerede sydd ferdig foret, noe som gjorde det enda vanskeligere å ikke fullføre. Da dette er en modell sydd etter et mønster jeg nesten kan sette sammen uten å tenke, så regnet jeg også med at det ville bli en relativt enkel oppgave å sette  sammen selv om stoffet krøllet og utvidet seg.
Selv om det meste gjøres på maskin må de siste detaljene ofte gjøres for hånd. 
De som er faste lesere av bloggen vil selvfølgelig allerede ha gjettet at så enkelt gikk det ikke. - En eller annen glipp i klippingen må ha skjedd for lengden på kjolen var i korteste laget. Flere border i kontraststoffer ble forsøkt, uten at jeg syntes at noen av disse traff. Å kjøpe mer stoff til dette prosjektet var helt uaktuelt, så løsningen ble som så ofte før, nemlig rysjer!
Rysjene ble løsningen på at kjolen var klippet litt for kort. 
En enkel rysjekant ordnet lengden, og dermed burde alt vært i orden. Nå syntes jeg den så litt stusselig ut, og med litt godvilje klarte jeg å lage en ekstra rysjekant. Dermed ble den nesten en kopi av jeanskjolen som jeg laget for en tid tilbake. Jeanskjolen har vært en favoritt, så modellen er i alle fall god!
Skråklipping av stoffet bød på uventede utfordringer. 
Så burde resten ha gått som en lek, men dengang ei! For mine gode intensjoner om å skråklippe delene, for å sørge for litt mer tyngde og fall i kjolen, viste seg som en skikkelig dårlig idé. Av en eller annen grunn falt stoffet på en helt annen måte enn jeg forventet, og laget rynker i ryggen. Når stoffet lå på strykebordet var det glatt som en barne r.., men så fort det kom på prøvedukken; en katastrofe!
Etter justering ble rynkene borte. En fald midt bak ble løsningen for å slippe å sprette av rysjene.
Etter å ha testet med nåler på prøvedukken ble det klart at jeg hadde 2 muligheter: enten løfte den litt i sidene på skjørtet, eller sy den nederste delen av glidelåsen i på ny. Da kjolen ville blitt merkelig kort i sidene om jeg hadde valgt det første alternativet sto jeg i realiteten igjen med kun en mulighet igjen. Oppsprett av glidelås!
Sløyfen i ryggen på jakken fungerer godt også med kjolen under. 
Og det ga resultater. For å få et best mulig resultat burde jeg ha sydd hele midtsømmen bak på ny. Det var jeg imidlertid lite lysten på, da det ville medført at jeg også måtte sprette av rysjekantene nederst på skjørtet. Løsningen ble da et det ble en liten fald midt bak,( -denne er forsterket noe etter siste fotografering).
Jakken og kjolen skulle i utgangspunktet bli et sett. 
Så var det jakken som skulle passe til. Det så bare ikke bra ut! Sommerinntrykket uteble med glans. Løsningen ble å klippe 10 cm av ermene, og heller lage en jakke med  3/4 lange ermer. Det løste tilsynelatende problemet, da hele antrekket ble mer sommerlig.
Fargen er i alle fall en favoritt, for en en som holder seg til jordfarger. 
Resultatet
Hva skal jeg si? Fargen er fortsatt en favoritt, men jeg har fortsatt mine tvil om dette antrekket kommer til å bli den store favoritten i sommer. Til det krøller det for mye. Litt optimistisk er jeg likevel, da linskjørtet jeg sydde for kort tid siden oppførte mye bedre enn forventet etter en full dag på jobb. Jeg har likevel større tro på at de små endringene på jakken vil gjøre den mer anvendelig som sommerjakke, enn jeg har tro på kjolen.
Jakken er blitt litt mer sommerlig med 3/4 lange ermer. Av og til er det ikke så mye som skal til før det fungerer  bedre. 
Mer å henge fingrene i
Det mangler dog ikke på nye ting å henge fingrene i om jeg ikke skal bruke mye tid på å gjøre om allerede ferdigstilte prosjekter. Både fredag kveld og det meste av lørdagen ble tilbragt i hammocken med bok og strikketøy. Jeg har omsider fått et av garnene fra NY på pinnene, cotton classic, som har vært en positiv overraskelse.
Bomull på pinnene, en sommertopp er underveis. 
Fargen på garnet som ble innkjøpt som oker kan minne om gull- med litt brunskjær, selv om den heter lys oliven. Garnet er usedvanlig godt å strikke med, samtidig som det foreløpig gir inntrykk av å holde godt på fasongen. - Dessverre ser det ikke ut til å være mulig å få tak i her på berget, så Internett blir evt. løsningen dersom jeg skulle ha behov for et gjensyn med garnet på pinnene.
En kraftig bomullskvalitet ligger klar til klipping. Mønsteret er litt retro?
Slutt på lin!
Neste prosjekt ut på syrommet er definitivt ikke lin! En bomullskvalitet som ikke har rukket å bli lagervare ennå, ligger nå klar til klipping. Ideen til prosjektet fikk jeg mens vi vandret rundt på Upper East side og kom i vanvare til å kikke inn i en butikk som signaliserte at et besøk fort kunne ende med et mer enn litt rødglødende kredittkort. Noe lommeboken i sin tur signaliserte at det var lite rom for etter 4 dager med intensiv-shopping i metropolen. Vi lot det dermed klokelig bli med vindushopping, hentet inspirasjon og en påfølgende tur til Mood designer Fabrics som endte med stoff for litt over 100-lappen istedet.
Merkelig nok gikk det helt fint å laste opp Google Chrome ikonet.... 
Google Chrome og problemer med å laste opp bilder
Sånn til slutt: er det flere enn meg som benytter Google Chrome som har problemer med å laste opp bilder? Det er nesten regelen at jeg må laste inn en side 2 ganger om jeg vil ha med bildene. Lurer nå på om problemet kan være relatert til Windows 8? Jeg har forsøkt å gjøre endringer på innstillinger, av-installert og deretter installert Google Chrome på nytt, og endret på innstillinger for Java for å nevne noe... Nå er jeg tom for ideer, og håper igjen at det kanskje finnes noen andre der ute som har hatt det samme problemet og funnet en smart løsning? I så fall er jeg takknemlig for tips. :)

Faktaboks
Design: eget
Materialer: 100 % lin og viskose forstoff
Fra lager: ja
Forbruk: 1,2 m. lin og 1,1 m forstoff
Tilbehør: glidelås 55 cm, vliselin
Farge: rustbrun
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: S/36